02076020660

Large Wimbledon Garden

Our clients had a long-established 600 sq m East-facing garden behind their house in Wimbledon. However, they decided to replace their 1920s house with a new contemporary style house and at the same time decided to re-configure the garden totally to fit in with their new home. One of the key design briefs was to remove a long established and very tall hedge halfway down, keep the small vegetable garden and garden shed and, as our client is a keen gardener, have a large amount of seasonal planting.

For the new garden design we decided to keep the principal area as lawn with a long gravel path down one side and wide generous planting borders with large masses of perennial planting on both sides. Close to the house we created a large terrace of polished concrete, a surface which was also used on the staircase down to the lower ground floor, and we placed a fireplace, also in concrete, close to the house. Pleached trees in front of new fencing provide additional screening from neighbours on both sides.

To maintain the original shape of the garden with two areas of lawn, we replaced the large hedge with a small secondary terrace, layers of hedging in Buxus and Carpinus betulus (hornbeam) and some pleached trees. Beyond this, close to the shed, is a double row of lavender bordering a path which leads to a less formal winter garden with shade-tolerant planting and a curved path. This is separated from the rest of the garden by yew hedging.

Existing trees including a very large mature eucalyptus and a lovely apple tree are up-lit and new trees specimen trees were planted to provide future shade and interest.

Two solid bespoke timber benches have been set into the path and the whole garden is lit for all year round interest.

Drawings

Web designed by Montpellier Integrated