Islington Courtyard

This East-facing pocket-sized courtyard of 40 square metres lay hidden behind this new build townhouse in Islington. The owners of the new house wanted to maximise their small outdoor space and include a fireplace, a breakfast bar and an outdoor shower  quite a lot in such a small space.

The design concept was to lower one side of the courtyard and incorporate a large fireplace and a generous built-in timber bench seats and log store, creating a lovely sunken seating area.

The other half of the courtyard was built at a slightly higher level and became the couple’s dance floor and shower area as well as an informal eating area with a raised bar in dark grey polished poured concrete.

We used bespoke large format polished concrete tiles specified to complement internal flooring and dark timber fencing and walls to match the bar. The dark backdrop around the garden sets off the rich textural planting which includes a number of evergreen ferns and grasses as well as perennials and shrubs in a deep burgundy and russet colour palette. Three specimen trees give the courtyard height and provide winter interest. The garden lighting creates a dramatic effect at night

Drawings

Web designed by Montpellier Integrated