02076020660

Landscaping Project in the Cotswolds

The owners of this house in the Cotswolds had converted a much smaller, rather utilitarian house into a lovely large family house to accommodate themselves and their three children.

Much of the work on the house had been carried out and they now wanted to create a garden around the house. The house is on a long South facing sloping site of around 1 ½ acres with beech woods to the left and right. Beyond is a golf course, giving them some lovely trees to look at in then borrowed landscape. The aim of Charlotte Rowe’s design was to take the eye through the garden, down to a new natural pond at the bottom of the hill and across to these trees.

The design includes a small enclosed formal garden to the South of the house with a lawn and mixed perennial and shrub borders. From this formal space a gateway leads to an all © of clipped trees which lead down to an eye-catcher and then on down to the round pond at the bottom of the site. To the West of the house, off the orangerie is gravel parterre incorporating box, lavender and santolina and surrounded by dry stone walls. Within this space there is a pergola of Cercis silaquestrum leading to a bench and a traditional water feature.

As the owners want to enjoy the garden and minimise maintenance, most of the site will be left as rough grass and wildflower meadow cut through with grids of corn or wildflowers to create a meadow grass parterre.

Drawings

Web designed by Montpellier Integrated